İZMİR ÖZEL DEDEKTİFLER DERNEĞİ

İZMİR PRİVATE DETECTİVES ASSOCİATİON

Miras Araştırması

Konu Tarihi: 30-10-2020
Haklı tarafından soruldu.

Selam ben haklı. Tabi haklı ismim değil davamda kendimi haklı gördüğüm için haklı ismini rumuz olarak kullandım. Benim geçen sene babam rahmetli oldu. Bu nedenle babamın malları biz beş kardeşe ve annemize miras olarak kaldı. Annem en küçük kardeşimizi çok sevdiği için kendi miras hakkını kardeşime devrettiğini söyledi. Kardeşim bu nedenle mirasın bizlerden yarısını talep etti. Bizler bu duruma karşı çıkınca en küçük kardeşimizle mahkemelik olduk. Özel dedektiflik şirketinden hizmet alırsak acaba mahkememiz çabuk sonuçlanır mı?

Özel Dedektifler Derneği Yetkilisi tarafından cevaplandı:

Selam Haklı...

Öncelikle İzmir Özel Dedektifler Derneği olarak geçmiş olsun dileklerimizi iletiriz. Ülkemizde uygulanan hukuk sisteminde eşlerden birinin ölmesi üzerine ölen eşin mirasının %25'i eşine geri kalan %75'i ise sağ kalan çocuklarına eşit olarak paylaştırılmaktadır. Miras kaldığında öncelikle miras bırakan rahmetlinin devlete bankalara ve piyasaya olan borçları hesaplanan borçlar mirastan düşüldükten sonra geri kalan mallar yasal mirasçılar arasında yukarda belirtilen ücretlere göre dağıtılır. Annenizin reddiği miras yada mirasını en küçük kardeşinize devretmesi halinde mirasın %25'lik kısmı kardeşinizin olacaktır. Ayrıca geri kalan %75'lik hissede ise en küçük kardeşinizin 5/1 oranında hissesi bulunmaktadır. Paylaşımın bu şekilde yapılması gerekmektedir. Kanun koyucu bu hususu 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu 505. Maddesinde açıkca düzenlemiştir. Babanızdan kalan miras yasal mirasçılar arasında yukarda izah edildiği şekilde  paylaştırılacaktır.

TASARRUF ÖZGÜRLÜĞÜ

A. Tasarruf edilebilir kısım I. Kapsamı

Madde 505- (Değişik birinci fıkra: 4/5/2007-5650/1 md.) Mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası veya eşi bulunan miras bırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabilir. Bu mirasçılardan hiç biri yoksa, mirasbırakan mirasının tamamında tasarruf edebilir. II. Saklı pay Madde 506- Saklı pay aşağıdaki oranlardan ibarettir:

1. Altsoy için yasal miras payının yarısı,

2. Ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri,

3. (Mülga: 4/5/2007-5650/2 md.)

4. Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması hâlinde yasal miras payının tamamı, diğer hâllerde yasal miras payının dörtte üçü.

III. Tasarruf edilebilir kısmın hesabı

1. Borçların indirilmesi

Saygılarımızla.

WHATSAPP
ile iletişime geç