İZMİR ÖZEL DEDEKTİFLER DERNEĞİ

İZMİR PRİVATE DETECTİVES ASSOCİATİON

Özel dedektiflik şirketinden satın aldığımız hizmet neticesinde tarafımıza verilen materyallerin hukuka uygun elde edildiklerini nasıl anlarız?

Konu Tarihi: 14-10-2020
Gülse tarafından soruldu.

Benim sorum şöyle özel dedektiflik şirketinden satın aldığımız hizmet neticesinde özel dedektifin tarafımıza   vermiş olduğu materyallerin suç işleyerek mi yada suç işlemeden mi elde edildiklerini yani hukuka ugun elde edildiklerini nasıl anlarız?

Özel Dedektifler Derneği Yetkilisi tarafından cevaplandı:

Özel dedektifler adalete yardımcı olan bir nevi özel kamu görevlileridir. Bu nedenle özel dedektiflerin yada kendilerinin emrinde çalışan profesyonel araştırmacıların suç işleme özgürlüğü yoktur. Ancak özel dedektiflik mesleğinin olmazsa olmazlarından olan kanun bilgisi mesleki tecrübe ve yasalara riayet ederek araştırma yapmak özel dedektiflik mesleğinin olmazsa olmazlarındandır. Ancak özel dedektiflik mesleği ile uzaktan yakından bu meslekle ilgi ve alakası olmayan birçok kişi son zamanlarda hazırlattıkları web sitelerinde kendilerini özel dedektif olarak tanıtarak özel dedektiflik hizmeti vermeye çalışmaktadırlar. Bu insanlar son derece bilgisiz ve beceriksiz oldukları için neyin suç neyin suç olmadığını bilmedikleri için özel dedektiflik hizmeti vermeye çalışırken birçok suç işleyerek hizmet verdikleri kişileri de maddi ve manevi yönden mağdur etmektedirler. Suç olarak tanımlanan tüm unsurlar ülkemizde uygulanan hukuk sistemindeki kanunlarımızda açıkça belirtilmiştir. Bir özel dedektif araştırma yaparken en çok işleyebileceği suç Türk Ceza Kanunu 134. Maddesinde yer alan özel hayatın gizliliğini ihlal suçudur. Bu suçun oluşabilmesi için öncelikle araştırması yapılan kişilerin mahremiyeti olan özel yaşam alanlarına girmek veya başkaları tarafından görmesi mümkün olmayan bir özel yaşam olayının saptanması ve kayda alınmasıyla oluşmaktadır. Yine bir sahte özel dedektifin işleyebileceği suçlar arasında Türk Ceza Kanunun 135. Maddesinde tanımlanan kişisel verilerin kaydedilmesi ve 136. Maddede tanımlanan verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme suçlarını işleyebilir. Bu suçların işlenmesi kişilerin kullanmış oldukları şahsi cep telefonlarına casus programı olarak adlandırılan uygulamaların veya programların yüklenmesiyle oluşmaktadır. Yine kişilerin şahsi cep telefonu ve bilgisayarlarından Facebook, Whatsapp, İnstagram, Twitter uygulamaları ile yapmış olduğu mesajlaşmalar ile yine kişinin kullanmış olduğu her türlü iletişim aracının belleğinden yada ekranından fotoğraf video ve benzeri materyallerin alınması başka şahıslara verilmesi ve ifşa edilmesi ile oluşmaktadır.

Saygılarımızla.

WHATSAPP
ile iletişime geç